Coronarografie

Een coronarografie is het inwendig hartonderzoek dat de kransslagaders in beeld brengt met als doel, er vernauwingen of afsluitingen in op te sporen.

Er wordt een ECG aangekoppeld waarmee we uw hartritme, tijdens het onderzoek, volgen. De coronarografie gebeurt via de lies of onderarm . Na plaatselijke verdoving wordt in de slagader van de lies of onderarm een kort hol buisje gestoken (sheath) waardoorheen een catheter (dun hol slangetje ongeveer 1 meter lang en 3 mm breed) wordt opgeschoven tot aan de kransslagaders.

Tijdens de coronarografie wordt röntgenkontrastvloeistof ingespoten in de kransslagaders. Dit laat toe vernauwingen of afsluitingen in beeld te brengen.
Vervolgens wordt de linkerhartkamer met dezelfde kontrastvloeistof in beeld gebracht om de pompfunctie te bestuderen. Deze opname gaat gewoonlijk gepaard met een warmtegevoel doorheen het lichaam.

Dr Celen en Dr Denef voeren dit onderzoek uit in het IRCC UZ Leuven.

Onderzoek vindt plaats met een  rechtstreekse opname in het IRCC UZ Leuven of na een transfer met de pendel van het Heilig Hart ziekenhuis naar UZ Leuven.

Voor het onderzoek plaats vindt moet een labo met nierfunctie, bloedstolling, een recent ECG en een verslag indien patiënt verwezen wordt door bertem-cardiologie of denefcardiologie.

Informatie voor patiënt Heilig Hart Leuven : Brochure coronarografie definitief

Informatiebrochure patient UZ Leuven :informatiebrochure coronarografie

 

 

De volgende informatiebrief is opgesteld voor patiënten die via Heilig Hart een onderzoek ondergaan: